Bingo – ett klassiskt och populärt spel

Bingo är ett klassiskt spel som har blivit väldigt populärt online de senaste åren. Spelet går ut på att pricka av nummer på en bingobricka allt eftersom numren ropas upp av en bingovärd. Den som först får en hel rad, hela brickan eller ett givet mönster ropar ”bingo!” och vinner.

Historiken bakom bingo

Bingospel har en lång historia. Det modernda bingospelet härstammar från en italiensk lottovariant som kallades ”Lo Giuoco del Lotto D’Italia” och som var populär redan på 1500-talet. Spelet spreds sedan vidare i Europa under 1800-talet. Den klassiska bingobrickan i 5×5 rutor uppstod i USA på 1920-talet. Där blev spelet enormt populärt som en social aktivitet, framförallt inom olika välgörenhetsorganisationer och kyrkor. Namnet ”bingo” fick spelet när en spelleverantör hittade på ett slagkraftigt rop för vinnarna – ”bingo!”.

Så spelas bingo

Bingospelet går ut på turordning och slumpmässighet. Varje spelare har en bingobricka med slumpmässigt fördelade nummer, vanligtvis 1-75. En bingovärd ropar sedan upp nummer och bollar med nummer dras slumpmässigt. När ett nummer ropas gäller det att snabbt hitta och markera numret på den egna brickan. Den spelare som först får en hel rad, diagonalt, fyra hörn eller hela brickan fylld ropar ”bingo!”. Då stoppas spelet och vinsten betalas ut. Det finns också varianter på bingo med olika mönster. Till exempel måste man fylla brickan på ett speciellt sätt för att vinna.

Bingo online

På senare år har bingo blivit enormt populärt online. På bingosajter kan man spela mot både datorn och andra spelare. Fördelen är att man kan spela när och var man vill, och chatta med andra spelare. Dessutom brukar onlinesajterna erbjuda större vinster och jackpots. De flesta bingosajter online erbjuder klassiskt 75-bolls bingo, men också många varianter med olika teman och sidospel. Det finns allt från svenska klassiker till rockbingo, Deal or no Deal bingo med mera. Många sajter lockar nya spelare med välkomstbonusar och free spins. Så nästa gång suget efter lite spänning infinner sig kan det vara värt att testa onlinebingo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *